Kan vi bare la Marilyn Monroe være i fred allerede?!


Kim Kardashian 2022 Met Gala Getty.jpg

Kim Kardashian 2022 Met Gala Getty.jpg

Temaet for 2022 Met Gala var den forgyldte tidsalder, så Kim Kardashian kom utkledd som Marilyn Monroe. For å være mer spesifikk, hadde Kardashian på seg den nøyaktige krystallkjolen som Monroe hadde på seg for seks tiår siden da hun serenadet president Kennedy på bursdagen hans. Kjolen er et sant stykke motehistorie, selv om du ikke nødvendigvis hadde visst det da Kardashian hadde den på seg. I tillegg til at det ikke hadde noe å gjøre med arrangementets tema, stylet Kardashian den med tett tilbaketrukket blondt hår og platåsko for å kompensere for høydeforskjellen mellom henne selv og Monroe. Hun gjorde også et stort show med å fortelle Vogue at hun gikk ned 16 kilo på rundt tre uker for å passe inn i det, en prosess som innebar å bruke badstuedrakt to ganger om dagen og bare spise “de reneste grønnsakene og proteinene.”

Kjolen eies av den mest elskede av motearkivarer, Ripley’s Believe It Or Not museum i Orlando, Florida. De betalte 4,8 millioner dollar for den på auksjon og holder vanligvis kjolen oppbevart i et temperaturkontrollert hvelv. Siden kjolen ikke kunne endres for å passe til Kardashian, dekket den ikke baksiden hennes, som hun holdt skjult med en pelsstol. Kardashian forklarte at hun tolket Gilded Age-temaet til å bety “forgylt glamour” og “det mest amerikanske du kan tenke deg”, som for henne betydde Monroe.

Mye har blitt gjort om avgjørelsen til en turistattraksjon som eier et slikt stykke motehistorie, og den potensielle risikoen for plagget ved å låne det ut for noen å bruke, selv om det bare var for 25 minutter eller så, ifølge Kardashian ( hun skiftet deretter til en kopi av kjolen for resten av kvelden.) Lili Reinhart tok til sosiale medier for å fordømme Kardashian for å ha fremmet et farlig kosthold for å passe inn i kjolen, som hun senere slettet. Moteskribenter hadde sine meninger om valget, det samme gjorde fans og kritikere av Kardashian. Da jeg så det, husker jeg bare at jeg sukket og tenkte: ‘Herregud, de vil virkelig ikke la den kvinnen hvile, vil de?’

Det føles som om det har vært mye Marilyn Monroe i verden den siste tiden. Andrew Dominiks kommende biografi Blond har fått mye av sin hype før utgivelsen rundt det faktum at den kommer til å bli vurdert til NC-17 takket være det seksuelle og voldelige innholdet. Noen TikTokers gikk viralt for å prøve å hevde at Monroe var aseksuell basert på hennes dagbokoppføringer (Monroes dagbok og personlige papirer ble publisert i 2010, og mange er lett tilgjengelige på nettet.) Fresh off the Met Gala news, JC Penney annonserte en kolleksjon i begrenset opplag inspirert av Monroes egen stil, lansert i samarbeid med Authentic Brands Group, eieren av Monroe-godset. Gruppens merkevareportefølje inkluderer også eiendommene til Elvis Presley, Muhammad Ali og den fortsatt levende David Beckham.

Autentisk merkevaregruppe kjøpte Monroes immaterielle eiendom etter at den ble solgt til dem av Anna Strasberg, den tredje kona til den legendariske skuespillertreneren Lee Strasberg. Da Monroe døde, overlot hun alt til sin elskede venn og mentor, som hun jobbet med i Actors Studio. Monroes testamente fastslo at Lee Strasberg “distribuerer disse, etter eget skjønn, blant mine venner, kolleger og de jeg er hengiven til.” Det skjedde aldri, selv om Lee Strasberg ikke solgte noen av tingene sine på auksjon. Da han døde, overtok Anna Strasberg ansvaret for godset, som hadde ligget i opplag i mange år. Hun la snart de fleste av disse gjenstandene på auksjonsblokken via Christie’s , inkludert den kjolen som ble brukt av Kardashian. Snart ble Monroes personlige effekter av alle slag – fra sminke til brev til klær – populære og vanlige severdigheter i auksjonshus. Du kan til og med kjøpe en gravidkjole hun hadde på seg. I 2016, en annen auksjon fant sted fra Strasberg-godset som inkluderte Monroes skjeer (selges for $1062,50), en reseptbelagte pilleflaske ($8125) og SAG-kortet hennes ($2240.)

Nå for tiden er det mer sannsynlig at du finner Monroes ansikt eller navn på omtrent alt, takket være Authentic Brands Group. Du kan kjøpe Monroe smykker og klær. Ansiktet hennes har blitt brukt til å selge parfyme, hårspray, Coca-Cola og lotterispill. Louis Vuitton ‘hyret’ henne til kampanjer. Og ja, det finnes NFT-er også. Så mange NFT-er. Alt dette er basert på det hyperspesifikke, men allestedsnærværende bildet av Marilyn Monroe som et «sexsymbol», den ultimate skjønnheten, det blonde bombeskallet som fortsatt inspirerer copycats på 2020-tallet.

Som ofte er tilfellet med kjendiser som døde tragisk og før sin tid, er Monroe fryktelig lett å projisere våre egne ideer og forforståelser på. Bildet hennes er praktisk flatet ut til et som er enkelt å selge, konsumere og forevige. Når du slår Monroes ansikt inn i en annonse, er budskapet enkelt: hun er glamorøs, og det samme er vi for å bruke henne til å selge dritten vår. Hun er ikke den eneste sene kjendisen dette har skjedd med. Se på merkevaren til James Dean som den flerårige skurken eller Steve McQueen som den raske skurken. Det er nå merkelig nok forventet at avdøde sangere skal ha hologramturer for å holde publikum mette. Men den spesielle måten Monroe blir solgt for deler lenge etter at hun sluttet å kunne ta disse valgene for seg selv, gjenspeiler de grusomme måtene hun ble misforstått og utnyttet på i løpet av livet.

Monroe kjempet hardt mot den kvelende typen som Hollywood satte henne inn i. Hun ble konstant avskjediget som en dum blondine, noen å lure over, men faktisk ikke høre på. Talentene hennes som skuespiller ble konsekvent ignorert, selv av hennes freaking ektemenn. En ambisiøs og dyktig kvinne som elsket bøker, overlevde seksuelle overgrep og led med enorme kroniske smerter på grunn av endometriose blir sjelden omtalt som sådan. Det hun har pakket inn som er den hotte jenta i den hvite kjolen. Hun er glamour, sa Kim Kardashian. Den mest amerikanske typen glamour. Jeg lar deg komme til dine egne konklusjoner om hvordan en kvinne som tjente sin formue ved å varegjøre sin sterkt endrede kropp, ville tenke på Monroe i slike begrensende termer.

Kjendis er forankret i forestillingen om å selge en drøm til publikum, for å posisjonere seg som spesiell på en måte som de fleste av oss ikke er. Det avler mange giftige idealer, fra tross til rettigheter, og det skal mye til for å dempe disse kreftene. Monroe klarte aldri å mette fansen, studioene, mennene hun elsket, eller filmskaperne som tvilte på henne. I døden forsvant enhver form for kontroll hun hadde over omstendighetene sine når folk innså hvor mye penger det var å tjene på å mate dette umulig sultne dyret. Filmene hennes blir fortsatt sett, men måten vi først og fremst ser Monroe på er som en kropp, som et eksempel på sex, og det kommer dessverre ikke til å stoppe med det første. Jeg tviler på at Authentic Brands Group planlegger å lisensiere noen schlock basert på Monroes intellektuelle sysler.

Det er dette berømte sitatet som ofte tilskrives Monroe som sier: “Hvis du ikke kan håndtere meg på mitt verste, fortjener du meg ikke på mitt beste.” Den er slått på mange krus, Instagram-sitater og plakater i “Live Laugh Love”-stil. Monroe sa det faktisk aldri. Vi har ingen bevis eller attribusjon som tyder på at hun noen gang kom med en slik kommentar. Selvfølgelig har vi sjelden latt sannheten komme i veien for et godt salg eller viralt øyeblikk.


‘This Is Us’ hadde fortsatt minst ett spark i tennene igjen i tanken |
Det er Star Wars Day! Feir med «Obi Wan Kenobi»-traileren!Kayleigh er en funksjonsforfatter og redaktør for Pajiba. Du kan følge henne videre Twitter eller hør på podcasten hennes, The Hollywood Read.


Overskriftsbildekilde: Noam Galai // GC Images via Getty Images